Krokiety z mięsem i serem
Mięso mielone nadaje się do wielu farszów. Można nim nadziewać warzywa, pierożki czy gruby makaron. My użyliśmy go dzisiaj z dodatkiem żółtego sera i cebulki do krokietów. Do tego kubeczek czerwonego, czystego barszczu i obiad gotowy.
Ciasto:
1½ szkl mąki
¾ szkl mleka
¾ szkl wody
1 jajko
przyprawa uniwersalna
Farsz:
500 g mięsa mielonego
300 g startego żółtego sera
1 cebula
1jajko
1 łyżka bułki tartej
majeranek
bazylia
sól
pieprz
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
W misce wymieszać mąkę, mleko, wodę i jajko. Sporządzić ciasto naleśnikowe. Przyprawić przyprawą uniwersalną. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną, 2 łyżki bułki tartej, jajko i wymieszać. Podsmażać na patelni przez ok. 15 minut ciągle mieszając. Mięso wyjąć do miseczki, dodać starty żółty ser i przyprawy, przecier wymieszać.
Na górze naleśnika układać farsz i zawijać krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz