Deser z serkiem wiejskim
Serek wiejski kojarzy się nam z potrawami wytrawnymi, z sałatkami ewentualnie jako sam ze szczypiorkiem czy rzodkiewką. A nasz dzisiejszy przepis łamie ten stereotyp i pokazuje zastosowanie serka na słodko. Polecamy, bardzo pyszny deser wyszedł.
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
200 g serka wiejskiego ziarnistego
mrożone jagody
4 jabłka
biszkopty podłużne
kilka winogron do ozdoby
odrobina barwnika czerwonego
Rozmrozić na sicie jagody, następnie zmiksować je z serkiem wiejskim, ewentualnie dosłodzić. Jabłka obrać, wydrążyć i rozgotować, dodając 3 łyżki wody na mus, wystudzić. Odsączyć brzoskwinie, 4 połówki brzoskwiń odłożyć, resztę zblendować z 2 łyżkami mascarpone, ewentualnie dosłodzić. Mus jabłkowy zmiksować z resztą mascarpone i barwnikiem czerwonym. Do pucharków układać po kolei mus z brzoskwini, skruszony biszkopt, masę jagodowo-twarogową, mus z jabłek. Włożyć biszkopt i ozdobić winogronem i kawałkami brzoskwini. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz