Wafelki Tereski
Przepis na te wafelki pamięta dzieciństwo naszych sorek, gdy wszyscy sami robili dżemy, a niedziela bez czegoś słodkiego to nie była niedziela. Obecnie trochę się zmieniło i w większości domów słodkie się kupuje. My staramy się wracać do zapomnianych przepisów i dla Was je odtwarzać. Te wafle są super tylko podstawą są dobrej jakości wafle, żeby zaraz nie rozmiękły.
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
2 żółtka
kieliszek spirytusu
6 wafli tortowych
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki domowej roboty
Cukier, margarynę, wodę kakao zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa wystygnie dodawać po jednym żółtku, energicznie mieszając. Na koniec dodać spirytus i ponownie wymieszać. Masą smarować wafle, tak by dwie warstwy stanowiła masa czekoladowa, środkową dżem porzeczkowy i ponownie dwie warstwy masa czekoladowa. Wafle zawinąć w papier i delikatnie obciążyć.
Komentarze
Prześlij komentarz