Serowe muffinki z kiełkami

Ciekawa alternatywa zamiast słodkich drożdżówek na drugie śniadania, czy na piesze wycieczki za miasto. Same dobre składniki i wiemy co jemy. W wersji dla dorosłych można poszaleć z przyprawami, dla dzieci proponujemy łagodniejszą wersję. A co ważne tych kiełków wcale w środku nie widać więc nie będzie wybierania.
 
Składniki:

2 ¼  szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju,
3 jajka,
3/4 szklanki tartej mozzarelli,
3/4 szklanki kiełków, np. brokułu,
1 większy ząbek czosnku,
szczypta pieprzu czarnego,
pryka słodka
czarnuszka do posypania
½ łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka oregano

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Składniki obu misek połączyć ze sobą. Dodaj do nich ser, kiełki, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku, sól, oregano, paprykę. Połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki. Przełożyć masę do foremek muffinkowych (najlepiej silikonowych) do 3/4 ich wysokości. Posypać je czarnuszką. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni kontrolując stopień zrumienienia.






Komentarze

Popularne posty