Zupa katalońska
W Katalonii nigdy nie byliśmy i oszukiwać Was nie mamy zamiaru. Smaku tamtego regionu też nie znamy. Jednak znaleziony w wycinkach ze starych gazet przepis wydał nam się ciekawy i postanowiliśmy go wypróbować. Ciekawa zupa pełna mięsa na zimne jesienne lub zimowe dni. Warto spróbować.
500 g polędwicy wieprzowej
500 g dużych pomidorów
500 g ziemniaków
500 g marchewki
100 g kiełbasy czosnkowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 szklanki bulionu
3 łyżki oleju
3 listki laurowe
sól
pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Obraną cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku mocno rozgrzać olej i usmażyć pokrojone mięso, na złoty kolor. Usmażone mięso oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć wszystkie przygotowane warzywa. Po chwili zalać je wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotować około 30 minut. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz