Czekoladowe ciasto z masą kajmakową
Macie ochotę na ciasto murzynek, ale coś byście delikatnie pokombinowali, Kulinarni już podpowiadają. Wystarczy trochę gotowego kajmaku i mamy już całkiem inne ciasto. Do tego wszystkie koleżanki proszą o przepis, a dzieciaki jak jedzą, to im się aż uszy trzęsą.
5 łyżek kakao
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 puszka masy kajmakowej
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, kakao oraz dodać margarynę. Wszystkie składniki mieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu i rozpuszczeniu się wszystkich składników odlać 1/2 szklanki polewy, będzie nam potrzebna do dekoracji murzynka. Resztę polewy schłodzić. Do przestudzonej polewy dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać obydwie mąki, również wymieszać. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie połączyć wszystkie składniki ze sobą. Gotowe ciasto na murzynka wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę kajmakową nakładać małą łyżką na wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzić na kratce. Po ostudzeniu ciasto oblać odłożoną polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz