Chleb pszenny Małgorzaty Rybackiej

Domowy chleb pszenny na zakwasie, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Polecamy ten rodzaj pieczywa jako wstęp do nauki chleba bochenkowego. My bardzo lubimy ten chleb, a niektórzy pieką go nieprzerwanie od kilkunastu miesięcy. Smakuje obłędnie i wystarczy do niego tylko masełko.

Składniki:

650g mąki pszennej chlebowej ( typ 750)
480g wody
12 g soli
100g zakwasu aktywnego
dodatki: siemię lniane, czarnuszka, słonecznik, mak ....


Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę, połączyć i zostawić pod przykryciem na godzinę w temperaturze pokojowej. Dodać sól, ewentualnie dodatki, wymieszać i ponownie zostawić pod przykryciem na 2 godziny. Składać co pół godziny 3 krotnie, następnie formować wstępnie bochenek i pozostawić na pół godziny na blacie pod przykryciem. Uformować ostatecznie i przełożyć do koszyczka wysypanego mąką ryżową, przykryć ściereczką. Garować w temperaturze 5⁰ C przez 12-14 godzin. Wyjąc na papier do pieczenia i naciąć, przełożyć do nagrzanego naczynia do pieczenia. Następnie piec 35 minut pod przykryciem w temperaturze 230⁰ C, odkryć i dopiec do koloru zmniejszając temperaturę o 10 stopni.







Komentarze

Popularne posty