Makaron z kurkami i cukinią w sosie śmietanowym
Jesień to czas cukinii ale i różnego rodzaju grzybów, w tym naszych ulubionych kurek. Staramy się je komponować w różnych daniach, i sycić się ich smakiem, póki są. Tradycyjne w śmietanie były oczywiście na początku sezonu, tym razem w połączeniu z cukinią i makaronem. Doskonała propozycja na obiad. Nam smakowało i to bardzo.
400 g makaronu penne
Sos:
1/2 kg kurek (przebranych i oczyszczonych)
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1 cebula
6 łyżek oleju
1 łyżka masła
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do dekoracji:
listki pietruszki
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurki przebrać i umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć dokładnie na cedzaku. Duże przekroić na pół małe pozostawić w całości. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę. Umytą i osuszoną cukinię pokroić na cienkie półplastry. Obrane ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać połowę oleju, dodać cukinię i smażyć często mieszając przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać czosnek, wymieszać smażyć pół minuty. Przełożyć do miseczki. Na patelni po smażeniu cukinii rozgrzać pozostały olej, dodać cebulę, lekko posolić i cały czas mieszając smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się szklić.
Dodać kurki, posolić, wymieszać i smażyć na dużym ogniu (by płyn szybko odparował) często mieszając przez 7-8 minut, aż cały wytworzony płyn odparuje. Do patelni dodać masło i cukinię z czosnkiem, wymieszać, trzymać na kilka chwil na ogniu. Śmietankę wymieszać ze śmietaną, lekko posolić, dodać dwie łyżki gorących kurek, wymieszać. Dodać do patelni z kurkami i cukinią, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować przez kilka chwil. Dodać natkę, wymieszać. Dopraw do smaku. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do patelni z sosem, wymieszać. Udekorować zielonymi listkami.
Komentarze
Prześlij komentarz