Zupa fasolowa z parmezanem
Zupa fasolowa kojarzy nam się z jesienią, jednak miłośnicy zup gotują ją w różnych wersjach o każdej porze roku. A my do takich należymy. Dodatek selera naciowego nadaje ciekawego smaku do tego parmezan i nowa fasolowa gotowa.
Składniki:
15 dag suchej fasoli (może być również puszka konserwowej)
25 dag przecieru pomidorowego
3 ziemniaki
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
ząbek czosnku
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
100g tartego parmezanu
Fasolę surową przepłukać, odsączyć i namoczyć 10-12 godzin i gotować w bulionie około 1,5 godziny. Ziemniaki brać i pokroić w kostkę, marchewkę i selera w słupki i dodać do bulionu, gotować 10-15 minut. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać do zupy, chwilę pogotować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Po podaniu posypać parmezanem, można dodać natkę pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz