Udka pieczone z ziemniakami, porem i marchewką
Trochę krojenia, przyprawiania, mieszania i praktycznie pełnowartościowy obiad gotowy w jednym naczyniu. Wystarczy upiec i można zasiadać do stołu. Dla fanów warzyw polecamy jeszcze dorobić jakąś ulubioną surówkę.
5 udek z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka oliwy
½ cytryny
2 marchewki
4 ziemniaki
1 por
2 gałązki rozmarynu
25 g masła
Udka doprawić solą, pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą (pamiętając o doprawieniu mięsa również pod skórką).
Wysmarować oliwą i odłożyć do zamarynowania jeśli mamy czas. Ułożyć z zachowaniem odstępów w większej formie lub blaszce do pieczenia.
Na wierzchu każdego udka położyć po pół plasterka cytryny, obłożyć listkami rozmarynu.
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić na plastry. Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część pokroić na plastry.
Warzywa ułożyć wkoło udek, doprawić je solą i pieprzem. Mięso i warzywa posmarować roztopionym masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 50 minut pod przykryciem, pod koniec odkryć by się zrumieniło.
Komentarze
Prześlij komentarz