Nocne supełki

Bułeczki z serii "śpisz a w polu rośnie" 😀. Wystarczy wieczorem zrobić ciasto, wstawić na noc do lodówki, rano uformować i w zasadzie gotowe. To znaczy upiec jeszcze trzeba. Do tego odrobina masełka dobrej jakości i pachnące śniadanie gotowe. Rodzina uśmiechnięta i od razu dzień zaczyna się lepiej. 

Składniki:

Zaczyn: 
40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
3 łyżki wody

Ciasto właściwe:
520 g mąki pszennej typu 650
125 ml mleka
125 ml wody
75 ml oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
siemię lniane
czarnuszka
sezam
mak

Zaczyn: do kubeczka wsypać mąkę, dodać ciepłą wodę, cukier i drożdże. Rozetrzeć i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać olej, ciepłe mleko, ciepłą wodę i sól oraz zaczyn. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką na 5 minut, następnie ponownie zagniatać. Tak przygotowane ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Ciasto powinno podwoić objętość.
Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 12 równych części. Z każdej formować wałeczek i zawiązywać go w supełek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
Tak przygotowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym żółtkiem połączonym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 20-25 minut. Upieczone pieczywo studzić na kratce.








Komentarze

Popularne posty