Krakersy na zakwasie żytnim

Krakersy domowe na zakwasie żytnim czy pszennym to sposób na niewyrzucanie nadmiaru zakwasu, który dokarmiamy, lub na zrobienie smacznej przekąski ze swoimi ulubionymi dodatkami czy przyprawami. Dla jest to petarda, bo lubimy pochrupać i nie lubimy jak coś się nam marnuje. A i będziemy eksperymentować z tym przepisem dodając ser żółty czy też cebulkę prażoną. Wynikami podzielimy się.


Składniki: 

300 g mąki pszennej typ 650
300g zakwasu żytniego, może być nieaktywny
75 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
80 g wody
1,5 łyżki ulubionych suszonych ziół (oregano, bazylia, cząber, pomidory suszone drobniutko krojone)
2 łyżki oleju do posmarowania ciasta
sól do posypania
sezam, kminek, mak czy ulubione zioła do posypania

Wszystkie składniki wymieszać mikserem (końcówka do ciasta drożdżowego), podzielić na dwie części, zawinąć w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować (grubość 1,5-2mm) na wielkość blaszki piekarnikowej, przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować olejem, posypać solą i ziołami czy sezamem itp. Za pomocą noża do pizzy pociąć ciasto najpierw na paski, a następnie na romby czy kwadraty wedle upodobań. Piec w 180 stopniach 20-25 minut do zbrązowienia.





 

Komentarze

Popularne posty