Polędwiczki w sosie kurkowym



Polędwiczki wieprzowe to mięso, które nie wymaga zbyt długiego przygotowania, a zazwyczaj wygląda i smakuje wykwintnie. Dziś proponujemy polędwiczki z delikatnym i aromatycznym sosem kurkowym, który również przygotujecie  dość szybko. 20 minut i całe danie gotowe. 


Składniki:


300 g kurek
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki masła klarowanego
½ cebuli
50 ml bulionu
170 ml śmietanki 30%
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta kurkumy
pieprz
sól

Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć. W szerokim garnku lub na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino lub bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać posiekany koperek oraz kurkumę, odstawić z ognia.
Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.










Komentarze

Popularne posty