Tort w stylu drip cake

Ten piękny tort zrobiła nasza zdolna Natalka na egzamin czeladniczy. Cieszył on nie tylko oko ale również podniebienie. Środek był równie imponujący, śliczne równe cieniowane warstwy. Jednak nie możemy wam go pokazać, bo zanim się zorientowaliśmy smakołyk znikł. 

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek
127 g mąki tortowej
45 g mąki ziemniaczanej
203 g cukru
szczypta soli

Krem truskawkowy
400 g truskawek 
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
400 g sera mascarpone
400 ml śmietanki kremowej 36%
3-4 łyżki cukru pudru

Żelka truskawkowa 
300 g truskawek
2 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny

Nasączenie
200 ml niegazowanej wody
2-3 łyżeczki cukru
5 łyżek soku z cytryny

Krem waniliowy
300 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej

Polewa drip
100 g gorzkiej czekolady
100 g śmietanki kremówki

Dodatkowo
150 g truskawek
150 g borówek amerykańskich lub innych owoców do dekoracji


Biszkopt
Białka oddzielić  od żółtek. Do białek dodać sól i ubijać na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodać kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną połączyć i przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszać, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć  połowę przygotowanego ciasta. Wstawić do nagrzanego do 170-180'C i piec przez 35-40 minut. Tak upiec dwie sztuki. Upieczony biszkopt wyjąć  z piekarnika i upuścić go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielić  od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Krem truskawkowy
Do truskawek dodać cukier oraz sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotować przez 2-3 minuty i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do gorących truskawek. Mieszać i odstawić do wystudzenia. Chłodzić w lodówce do momentu, aż truskawki będą miały konsystencję gęstego kisielu.
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i połączyć delikatnie z ubitą śmietaną oraz jeżynami.
Żelka jeżynowa:
Do truskawek dodać cukier, sok z cytryny i podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do truskawek. Mieszać i chłodzić w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
Nasączenie
Do wody dodać cukier i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny.
Krem waniliowy
Mascarpone miksować z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę połączyć z mascarpone.
Przełożenie
Biszkopty podzielić aby było na 4 równe blaty. Pierwszy blat układać na paterze i założyć obręcz cukierniczą, nasączyć i wyłożyć cienką warstwę musu truskawkowego. Następnie wyłożyć porcję kremu truskawkowego i przykryć drugim blatem. Tak postępować z każdą kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykryć  papierem do pieczenia i delikatnie obciążyć. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Kremem waniliowym pokryć dokładnie cały tort, aby powierzchnia była równa i gładka. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Polewa drip
Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i cały czas podgrzewając mieszać, aby czekolada się rozpuściła. Nie należy doprowadzić do zagotowania śmietany. Polewę ostudzić i jeszcze płynną wylewać na dobrze schłodzony tort. Górę tortu udekorować owocami.











Komentarze

Popularne posty