Roladki schabowe w sosie serowym
Znudziły Wam się tradycyjne schabowe, jednak schab jest Waszym ulubionym mięsem. Kulinarni spieszą z pomocą i proponują na niedzielny obiad roladki schabowe w serowym sosie. Robi się je niewiele dłużej niż tradycyjne schabowe, a wyglądają i smakują wyśmienicie.
4 plastry schabu
4 plastry szynki
6 plastrów żółtego sera
1 łyżka mąki
200 ml śmietanki 30 %
100 ml wody
150 g żółtego sera
sól
pieprz
czosnek granulowany
przyprawa uniwersalna
2 łyżki posiekanego koperku
Schab rozbić bardzo cienko. Przyprawić - ale delikatnie. Na każdy plaster schabu położyć plaster szynki i sera. Zawinąć roladki. Roladki przekroić na pół. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 100 ml wody, śmietanę, mąkę wymieszać z przyprawami. Dodać starty ser żółty i koperek. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Nie gotować. Kiedy zacznie wrzeć polać roladki i każdą roladkę nakryć połową plastra żółtego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec do 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz