Puszyste pączki twarogowe
Tłusty czwartek jest raz w roku, ale przecież różne pączki możemy jeść przez cały rok. Zwłaszcza te które są nieco odchudzone, ponieważ się ich nie smaży tylko piecze. Oprócz tego robi się je dość szybko bo nie trzeba czekać zanim ciasto drożdżowe urośnie.
250 g twarogu
220 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
1 łyżka śmietany
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
mleko
Połączyć składniki, takie jak sól, cukier, jajko i cukier waniliowy. Do powstałej mieszanki dodać twaróg i śmietanę, a następnie dokładnie wymieszać zawartość naczynia trzepaczką. Dodaj 2 łyżki mąki i proszek do pieczenia. Masę twarogową wymieszać do jednorodności. Stopniowo dodawać resztę mąki, aż do uzyskania miękkiego i jednorodnego ciasta - nie powinno się przyklejać do dłoni. Powstałe ciasto zwinąć w rulonik i podzielić na 12 mniej więcej równych części.
Z każdego kawałka uformować kulkę, wycinając otwór w jego środku. Przykryć blachę papierem do pieczenia i ułożyć na niej pączki. Posmarować powierzchnię ciasta ciepłym mlekiem. Piec w temperaturze 180 stopni, około 25-30 minut. Gotowe podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz