Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym
Mogłoby się wydawać, że w zupie pomidorowej już nic zmienić się nie da. Otóż da się i my to właśnie zrobiliśmy. Do tradycyjnej pomidorowej daliśmy mleczko kokosowe, mozarellę i trochę płatków migdałowych. Otrzymaliśmy ciekawy, nowy smak. Z czystym sercem polecamy.
100 g ryżu basmati
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanki bulionu warzywnego
1 szalotka
2-3 łyżki oliwy
0,5 szklanki mleczka kokosowego
mini mozzarella w kulkach
1 łyżka płatków migdałowych
1 pęczek świeżej kolendry
Ryż ugotować wedle wskazań na opakowaniu. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać oliwę, dodać szalotkę i podsmażyć, mieszając.
Pomidor dodać do garnka i podsmażyć. Dodać wywar warzywny, mleczko kokosowe. Wymieszać. Zupę połączyć z ugotowanym ryżem.
Zupę rozlać do miseczek, dodać kulki mozzarelli, posiekaną kolendrę oraz uprażone płatki migdałowe.
Komentarze
Prześlij komentarz