Galaretkowiec z mlekiem
Gdy nadchodzą ciepłe dni to piekarnik mijamy z daleka, by nie podnosić temperatury otoczenia. Ale wszyscy krzyczą że cos słodkiego by się przydało. Wtedy doskonałe są wszelkie wariacje z galaretką, tylko należy pamiętać o zmniejszeniu ilości wody, by nasz deser zsiadł się szybciej.
4 różne galaretki
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
500 ml mleko 3,2%
łyżeczka cukru wanilinowego
Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia (galaretka musi pozostać płynna).W garnuszku zagotować mleko z cukrem i olejkiem, a następnie odstawić do przestudzenia. W 300 ml gorącej wodzie rozpuścić żelatynę najlepiej łyżka po łyżce, a następnie odstawić do przestudzenia. Gdy mleko przestygnie wlać do niego schłodzoną, ale płynną żelatynę. Do keksówki o wymiarach nie mniejszych niż 31 x 12 wyłożonej folią spożywczą wlać pierwszą galaretkę i wstawić ją do lodówki do stężenia na ok. 15 minut. Na stężałą galaretkę wlać szklankę mleka z żelatyną i ponownie włożyć do lodówki do schłodzenia ten sposób postępować, aż do wykorzystania wszystkich galaretkę. Wylewając na przemian galaretkę i mleko powstają 4 warstwy galaretki i 3 warstwy mleczne.
Komentarze
Prześlij komentarz