Lane chrusty



Lane chrusty to propozycja dla tych co nie mają cierpliwości wałkować ciasta, wycinać i formować tradycyjnych faworków. Sporządzone ciasto wystarczy przełożyć do rękawa cukierniczego i można już smażyć. A przy tym można się nieźle bawić nadając ciekawe kształty smażącym się chrustom. 


Składniki:


3 jajka 
2 opakowania cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru
150 ml mleka
220 g mąki pszennej tortowej
20 ml wódki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
szczypta soli


Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Podczas ucierania dodać mąkę, mleko oraz wódką. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. W garnku rozgrzać olej do temperatury 160 stopni. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i małym strumieniem wyciskać na rozgrzany olej, tworząc łamane zamknięte linie. Smażyć na złoty kolor. Chrusty wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć nadmiar oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.







Komentarze

Popularne posty