Czekoladowa lawa
Lawa jest gorąca, ale też pyszna w naszym wykonaniu :) Opływa czekoladą, z wierzchu jest chrupiąca, a w środeczku półpłynna. Dlatego ważne jest wyczucie właśnie tego momentu, gdy wnętrze będzie płynne, nam udało się za drugim razem, gdy skróciliśmy czas o 2 minutki.
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka
240 g cukru pudru
6 łyżki mąki pszennej
200 g czekolady mlecznej
Rozpuścić masło z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem pudrem i mąką na gładką masę. Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać. Do masy czekoladowej dorzucić drobno posiekaną czekoladę mleczną, wymieszać. Żaroodporne kokilki posmarować masłem. Wlać do każdej wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Wstawić do rozgrzanego na 200ºC piekarnika i piec przez 20 minut. Spożywać na gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz