Placek z jabłkami w keksówce
Czasami mamy ochotę na jakąś słodką przekąskę, ale nie taką ze sklepu, tylko domową, pachnącą. To to ciasto jest dla nas, albo i dla Was... Pyszne, wilgotne i miękkie, a polewa gra tutaj pierwsze skrzypce i zadaje szyku. Jest obłędnie słodka, kakaowa, ciężka i po prostu pyszna. My przepadliśmy z tym ciastem.
Składniki:
5 jaj
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
1-1 1/2 kg jabłek
polewa:
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki wody
Jaja ubić z cukrem na
jednolitą masę, dodać pozostałe składniki oprócz jabłek,
zmiksować. Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę wymieszać z
masą i piec w 180 stopniach do suchej wykałaczki. Składniki na
polewę zagotować, lekko przestudzić i polać wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz