Chlebek bananowy

Chlebek to jest tylko z nazw, z tradycyjnym chlebem ma może tylko wspólny kształt. Tak naprawdę jest to pyszne wilgotne ciasto bananowe. Wykona je nawet mało wprawiona pani domu, a zasmakuje zarówno małym jak i dużym domownikom. 

Składniki:

3 lub 4 dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
75 g masła, roztopionego
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 cukier waniliowy 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, przesiać i odłożyć.
W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść je widelcem). Dodać cukier, lekko roztrzepane jajko i cukier waniliowy i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.













Komentarze

Popularne posty