Puszyste drożdżówki


Małe puszyste bułeczki do których możecie dawać wasze ulubione nadzienie. My akurat robiliśmy z domowym budyniem , ale może to być dowolne słodkie nadzienie. Małe, poręczne nadające się na pierwsze czy drugie śniadanie, oraz podwieczorek. Doskonale też sprawdzają się w podróży co osobiście potwierdzamy.



Składniki:

pół szklanki letniego mleka 
60 g miękkiego masła
2-3 łyżki cukru
1 jajko
duża szczypta soli
6 gramów suchych drożdży
2 szklanki mąki tortowej
dowolne nadzienie np. budyń


Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Następnie dodać masło, letnie mleko i roztrzepane jajko. Wyrabiać z uzyskanej masy ciasto aż masa będzie jednolita. Zajmie to ok. 15-20 minut..
Ciasto przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Następnie formować bułeczki. Jeśli dodajemy do nich nadzienie, to lekko je spłaszczać, nakładać nadzienie na środek i zalepiamy je ciastem, które jest po bokach. Odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość, ok. 30-45 minut.
Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem. I wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w 175 stopniach. Po ok.12-15 minutach przykryć wierzch bułeczek folią aluminiową, aby nie były zbyt rumiane i nie spaliły się.











Komentarze

Popularne posty