Kurczak po kijowsku


Kurczak to wdzięczny temat, wiemy o tym wszyscy. My dzisiaj zabieramy Was na wycieczkę do Kijowa miasta kasztanowca i niepowtarzalnych smaków. Mamy nadzieję, że ten smak przypadnie Wam do gustu, jest to niby smak devolay'a, ale sok z cytryny odświeża go. Polecamy na niedzielny obiad dla całej rodziny.




Składniki:



filet z indyka

sok z 1 jednej cytryny

8 łyżek masła

1/2 szklanki mąki

3 jaja

1 łyżeczka pieprzu

1 szklanka bułki tartej

5 łyżeczek masła klarowanego

sól

koperek

3 ząbki czosnku



Masło wymieszać z koperkiem posiekanym, czosnkiem wyciśniętym i solą, uformować w formie wałeczków i zamrozić. Mięso oczyścić, pokroić w poprzek włokiem na plastry o grubości 2 cm, w każdym zrobić kieszonkę, napełnić wałeczkiem masła. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i schłodzić w lodówce przez godzinę. Kieszonki skleić mąką, panierować w panierce podwójnej (mąka, roztrzepane jajo z solą i pieprzem oraz bułka tarta). Rozgrzać masło na patelni, smażyć z obu stron przez 8 minut.



Komentarze

Popularne posty