Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem



Zielone kopytka, zielone ciastko czy zupa, nadszedł czas na zielone kotlety, i nie ma to nic wspólnego z polityką. Jest to danie dla tych co lubią kaszę jaglaną i uwielbiają szpinak, bo tym co za zielonym nie przepadają może być trudno się przekonać. chociaż warto próbować. 



Składniki:


1/2 op. szpinaku mrożonego
100 g suchej kaszy jaglanej
50 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 cebula
1 łyżeczka oregano
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki chili 
kilka listków bazylii
bułka trata
sól
pieprz
olej do smażenia


Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Szpinak rozmrozić na patelni na odrobinie oleju i odparować całkowicie wodę. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, lekko ostudzić. Do kaszy dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, starty ser, jajko, oregano, listki bazylii, kurkumę i chili. Doprawić solę i pieprzem. Zblendować na gładką masę. Do masy dodać kilka łyżek bułki tartej, wymieszać. Formować niewielki kotleciki, obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zrumienią. 














Komentarze

  1. Nie rozpłyną się na patalni? Ostatnio robiłem podobne ale z kalafiora I się rozplynęły. Było to całkiem dobre w smaku, ale nie mogłem już nazywać tego dłużej kotletem. Dalej nie wiem jak to nazwać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie z naszymi nic się nie działo, co widać na zdjęciach. Zachowały swoją formę, byc może kalafior ma więcej wody i dlatego.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty