Ciasteczka z mlekiem w proszku
Zostało wam z innego ciastka trochę mleka w proszku i może jeszcze dzieci pozostawiały w kilku opakowaniach kawałki białej czekolady? Śpieszymy z pomocą a raczej z przepisem jak wykorzystać te składniki i wyczarować coś pysznego. Chwila pracy i można zasiadać z filiżanką kawy lub kubkiem mleka.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
2 duże jajka
125 g białej czekolady, posiekanej
Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać lekko w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut do lekko rumianego koloru. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz