Zupa krem z kukurydzy
Zupy kremy albo się lubi, albo się za nimi nie przepada. My cały czas dążymy do tego by tą drugą grupę przekonać, że jednak warto poznawać nowe smaki i konsystencje. Dlatego mamy dla Was złocisty krem z kukurydzy, o lekko słodkawym smaku. Posmakuje zwłaszcza tym. którzy nie lubią ostrych potraw.
Składniki:
1/2 litra wywaru jarzynowego
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2-3 łyżki masła
papryka słodka
papryka ostra
gałka muszkatołowa
1-2 szczypty kurkumy
sól
pieprz
Dodatkowo:
groszek ptysiowy
płatki migdałowe
Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie masła. Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut. Dodać cebulę. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody. Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym.
Komentarze
Prześlij komentarz