Kotlety z ryżu i jajek w sosem pomidorowym Kasi
Składniki:
Kotleciki:
4 torebki ryżu
11 jajek
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżka masła
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
200 g śmietany 18%
1 łyżka masła
2 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ryż ugotować, ostudzić. Cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Gdy ryż będzie wystudzony dodać do niego pokrojone jajka, jajko surowe, pieprz, sól, cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki, lekko obtaczać je w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączyć na papierowym ręczniku.
W garnku zagotować 2 l bulionu warzywnego, dodać umyta i obraną włoszczyznę i gotować do miękkości warzyw. Następnie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim koncentrat pomidorowy,dodać do bulionu. Zahartować śmietanę razem z mąką i zagęścić sos. Doprawić do smaku. Podawać z kotlecikami.
Komentarze
Prześlij komentarz