Prześniak bez buraka

Prześniaki to placki tradycyjnie robione na pieczonym buraku cukrowym w regionie lubelskim, bo to zagłębie buraków, nie tylko cukrowych, ale też ćwikłowych ;). Wiele babć prześniaki robiło swoim wnukom do szklanki mleka, do masła, do dżemu. To takie niezapomniane smaki dzieciństwa, które chcielibyśmy naszym czytelnikom zaprezentować. Pomijamy tego buraka cukrowego, ale obiecujemy, że w czasie tzw.kampanii buraczanej pokusimy się o zrobienie oryginału. Nie mniej, przy naszym prześniaku roboty niewiele, składników również, a smaku nie zapomnicie. Gwarantujemy!

Składniki:

500 g mąki
250 ml zsiadłego mleka lub kefiru
3/4 szklanki cukru
100g masła
2 jaja
3 łyżki maku
łyżka sody
duża szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego lub grubego 

Mąkę wsypać do miski, dodać mleko zsiadłe, masło, cukier biały, jaja, sól, sodę i połowę maku, wszystko niedbale wymieszać, bardzo szybko. Uformować dwa placki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posypać pozostałym makiem i brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec na złoty kolor, około 30-40 minut.








Komentarze

Popularne posty