Fajercarze (fajerczaki)
Fajercarze, fajerczaki to odmiana prostego placka sporządzanego na bazie mąki i zsiadłego mleka. Są charakterystyczne dla regionu Lubelszczyzny. Dawniej wypiekane bezpośrednio na fajerkach kuchni węglowej, stąd ich nazwa. My takich kuchni nie posiadamy, ale mamy patelnie i serwujemy wam namiastkę tego co kiedyś robiły nasze babcie.
Składniki:
500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
250 ml zsiadłego mleka.
przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól i sodę zarobić zsiadłym mlekiem żeby ciasto nie było ani twarde ani miękkie. Wyrobić, kroić w małe kawałki, rozwałkować na placki. Chwilę poczekać żeby podrosły. Kłaść na średnio gorącą blachę (suchą patelnię) i piec.
Komentarze
Prześlij komentarz