Fajercarze (fajerczaki)



Fajercarze, fajerczaki to odmiana prostego placka sporządzanego na bazie mąki i zsiadłego mleka. Są charakterystyczne dla regionu Lubelszczyzny. Dawniej wypiekane bezpośrednio na fajerkach kuchni węglowej, stąd ich nazwa. My takich kuchni nie posiadamy, ale mamy patelnie i serwujemy wam namiastkę tego co kiedyś robiły nasze babcie. 



Składniki:


500 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
250 ml zsiadłego mleka. 


przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól i sodę zarobić zsiadłym mlekiem żeby ciasto nie było ani twarde ani miękkie. Wyrobić, kroić w małe kawałki, rozwałkować na placki. Chwilę poczekać żeby podrosły. Kłaść na średnio gorącą blachę (suchą patelnię) i piec.












Komentarze

Popularne posty