Tort naleśnikowy z mięsem mielonym i pieczarkami
Nasz blog tortami nie grzeszy, a jeżeli już coś na kształt tortu prezentujemy to możecie być pewni, że nie będzie to słodki tort. Ten tutaj jest z mięsem mielony, pieczarkami i fantastycznym sosem. Może nie ma Myszki Miki czy Hello Kitty z asy plastycznej, ale jest co zjeść!!
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 jaja
szczypta soli
niepełna szklanka gorącej wody
Z podanych składników sporządzić ciasto, dodając pod koniec gorącą wodę. Smażyć
naleśniki na dużej patelni. Średnio z porcji wychodzi 8-9 naleśników.
Farsz mięsny:
500 g mielonego mięsa
250 g sera żółtego
1 puszka pomidorów
koncentrat pomidorowy
2 marchewki
2 cebule
kawałek selera
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Mięso zmielić. Marchew i selera obrać i
zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno pokroić. Ser zetrzeć na
tarce o grubych oczkach. W rondelku rozgrzać olej zeszklić cebulę, następnie
dodać mięso i po chwili warzywa, poddusić. Dodać pokrojone pomidory i
koncentrat pomidorowy, dusić aż masa zgęstnieje. Doprawić i dodać ser,
dokładnie wymieszać.
Farsz pieczarkowy:
500 g pieczarek
1 cebula
¼ kostki masła
150 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Pieczarki
dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Usmażyć
cebulę z pieczarkami na maśle, gdy woda odparuje dodać śmietanę, doprawić solą
i pieprzem. Obsypać odrobiną mąki i dusić aż całość zgęstnieje.
Sos:
3
łyżki masła
30
g mąki
2
żółtka
500
ml mleka
5
łyżek startego żółtego sera
Z
masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać zimne mleko i gotować tak długo aż sos
zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać żółtka wymieszane z łyżką sosu i 3 łyżkami
sera.
Przekładać
warstwy toru na przemian farszem mięsnym i pieczarkowym. Ostatnią warstwę musi
stanowić naleśnik. Polać sosem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w
temperaturze 180 stopni aż utworzy się złota skórka. Na podane ilości farszu
należy usmażyć 3 porcje naleśników.
Pyszny ciągnący ser
Komentarze
Prześlij komentarz