Rolada drobiowa z jajkiem i szpinakiem
Bardzo ciekawa w smaku rolada z niezbyt skomplikowanym farszem z pewnością nadaje się na danie obiadowe. Do tego zielona sałata z odrobiną oliwy i zdrowy obiad gotowy. Tylko po upieczeniu pamiętajcie chwilkę odczekać by rolada się nieco związała, u nas niestety łakomczuchy od razu zaczęły kroić.
Składniki:
700 g fileta z kurczaka
150 g mrożonego szpinaku
mały trójkącik serka topionego
2 łyżki masła
5 jajek
ząbek czosnku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
łyżka oleju
Filety pokroić na plastry, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur. Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta, zakładając kawałki jeden za drugi. Natrzeć przyprawami. Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200 stopni. Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz