Jabłkowe muffiny z owsianą kruszonką


Jabłko, cynamon i kruszonka to zestaw idealny. Zastosowaliśmy ten myk w muffinkach i sprawdził się. Swoją drogą u nas muffinki to podstawa, zawsze się sprawdzają i w zasadzie nie wyobrażamy sobie bez nich soboty. Uzależnijcie się i Wy!!


Składniki:

2 średniej wielkości jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
2 – 3 duże jabłka

Kruszonka:
30g bardzo miękkiego masła
1/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru 

Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misce i wymieszać łyżką lub widelcem do powstania grudek. Odłożyć na bok na czas przygotowywania ciasta.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Suche składniki wymieszać w jednej misce. Jajka rozkłócić, dodać maślankę i olej, wymieszać dokładnie. Wsypać suche składniki i wymieszać niezbyt dokładnie. Dodać pokrojone jabłka i przemieszać krótko.
Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając maksymalnie do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffinki wyłożyć porcję kruszonki. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.














Komentarze

Popularne posty