Czekoladowe markizy z mascarpone


Odnosimy wrażenie, że wystarczy spojrzeć na te ciasteczka, a już się ich chce. Smak niczym nie ujmuje wyglądowi, a wręcz przeciwnie. Genialne są, czasami własnoręcznie zrobione ciasteczka wizualnie nie odbiegają od tych robionych przemysłowo.

Składniki:

ciasto
150 g czekolady gorzkiej
100 g masła
150 g cukru
3 jaja
½ łyżeczki  proszku do pieczenia
200 g mąki

krem 
serek mascarpone
200ml śmietanki % 


Masło rozpuścić razem z czekoladą w kąpieli wodnej, mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Jaja ubić z cukrem dodać rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem, połączyć ze sobą składniki na końcu dodawać małymi porcjami mąkę, całość połączyć ze sobą w jednolitą masę. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując dość duże odstępy między ciastkami. Piec ok. 10 min w 180⁰C.

Zimny serek i śmietankę ubijać na najszybszych obrotach do zgęstnienia, po wystudzeniu ciasteczek przekładać nim po dwa ciasteczka.

 






Komentarze

Popularne posty