Czekoladowe markizy z mascarpone
Odnosimy wrażenie, że wystarczy spojrzeć na te ciasteczka, a już się ich chce. Smak niczym nie ujmuje wyglądowi, a wręcz przeciwnie. Genialne są, czasami własnoręcznie zrobione ciasteczka wizualnie nie odbiegają od tych robionych przemysłowo.
Składniki:ciasto
150 g czekolady gorzkiej
100 g masła
150 g cukru
3 jaja
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki
krem
serek mascarpone
200ml śmietanki %
Masło rozpuścić
razem z czekoladą w kąpieli wodnej, mąkę i proszek do pieczenia
przesiać przez sito. Jaja ubić z cukrem dodać rozpuszczoną
czekoladę wraz z masłem, połączyć ze sobą składniki na końcu
dodawać małymi porcjami mąkę, całość połączyć ze sobą w
jednolitą masę. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, wyciskać
niewielkie porcje ciasta zachowując dość duże odstępy między
ciastkami. Piec ok. 10 min w 180⁰C.
Zimny serek i śmietankę ubijać na najszybszych obrotach do zgęstnienia, po wystudzeniu ciasteczek przekładać nim po dwa ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz