Bułeczki pszenne



Wiemy, że bułeczki lub chleb można kupić. Tak też często robimy. Jednak czasami nachodzi nas ochota by zrobić je samodzielnie. Wtedy w całej kuchni pięknie pachnie i czujemy się prawie jak w domu. A ten smak….., zresztą spróbujcie sami. 



Składniki:


500 g mąki pszennej
14 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
300 ml ciepłego mleka
25 g masła (roztopionego i przestudzonego)
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 i ½ łyżeczki soli


Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć drożdże, aż staną się płynne. Następnie dodać 1 łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce żeby zaczął pracować na około 20 minut.
Do miski wyspać mąkę, dodać sól, roztopione masło, pozostałe mleko, jajko (rozkłócone wcześniej widelcem), wyrośnięty rozczyn i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilkanaście minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej olejem miski, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza, przełożyć na posypaną mąką stolnicę i krótko ponownie wyrobić.

Ciasto podzielić na 9 równych części. Z podzielonego ciasta formować kuleczki, które następnie lekko wyciągnąć, żeby bułeczki miały podłużny kształt. Tak uformowane bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrastania na około 35-40 minut. Wyrośnięte bułeczki naciąć bardzo ostrym, cienkim nożem (lub żyletką) i przy użyciu pędzelka posmarować zimną wodą. Blachę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przełożyć do wystudzenia na kratkę.











Komentarze

Popularne posty