Placki ziemniaczane z kaszą jaglaną

Placki ziemniaczane w innym wydaniu ale równie smacznym. Kasza jaglana podnosi wartość odżywczą, ale generalnie jest mało wyczuwalna. Bardzo fajny pomysł na zagospodarowanie kaszy jaglanej z poprzedniego dnia z obiadu. Serdecznie polecamy!

Składniki:

5-6 średnich ziemniaków
2/3 szklanki kaszy jaglanej
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
kilka łyżek mąki pszennej
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej


kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie w stosunku 3:1. Ostudzić. Przeprowadzić obróbkę wstępną ziemniaków i cebuli. Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Cebulę  drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dołożyć ugotowaną kaszę i obie mąki, wymieszać na jednolitą masę aby nie była zbyt rzadka ani zbyt gęsta. Doprawić do smaku. Smażyć okrągłe placuszki na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać z sosem pieczarkowym lub innym dowolnym sosem. 














Komentarze

Popularne posty