Placek z kaszą gryczaną we francuskim cieście
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 %. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza. Ponadto kasza to bogactwo witamin – B1, B2, P i PP – oraz składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod. Jednym słowem jedzmy kaszę.
Składniki:
3 woreczki kaszy
1,5 kostki twarogu
1 cebula
3 ugotowane ziemniaki
1 jajo
sól
pieprz
słodka papryka
1 opakowanie ciasta francuskiego
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Ser skruszyć. Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać, dodać przyprawy. Wyłożyć foremkę ciastem francuskim, następnie włożyć farsz, przykryć ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni do dokładnego zrumienienia ciasta.
Uwierz na, że nie tylko wygląda. smakuje również bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale rownież smakuuuuje bardzo :) polecam!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy Pani Karolino!!
UsuńPozdrowienia z Lubelszczyzny!!