Pstrąg z masłem czosnkowym jak z Bondyrza


Czas wakacyjny trwa i wśród naszych wakacyjnych wypraw kulinarnych pozostał nam w pamięci i kubkach smakowych pstrąg z Chaty Rybaka z Bondyrza. Restauracja na Roztoczu, pośród łąk zielonych i rozlewiska rzeki Wieprz zachwyciła nas doskonale przyrządzanym pstrągiem z masłem czosnkowy. Chcieliśmy ten smak poczuć nie ruszając się z zacisza naszej kuchni i pierwsza próba okazała się trafiona. Pstrąg wyszedł taki jak w Bondyrzu, może okoliczności przyrody są zgoła inne niż na Roztoczu, ale rybka smakuje wyśmienicie, a o to nam chodziło. Polecamy ową restaurację, gdy będziecie w tamtych okolicach, bo naprawdę warta jest odwiedzenia, a domatorom proponujemy zakupić pstrąga i samemu szybko przyrządzić to danie.


Składniki:

pstrągów tyle co osób
1/2 cytryny
kilka ząbków czosnku
2 łyżki masła
zielenina ( koperek lub natka pietruszki) 
pieprz, sól


Rybę dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z obu stron przez 1-2 minuty. Masło rozetrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać koperek lub natkę pietruszki drobno posiekaną. Do wnętrza ryby włoży po 2 plasterki cytryny i po łyżce masła czosnkowego, wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut z termoobiegiem.















Komentarze

Popularne posty