Najlepsza sałatka z rukoli

Prosta, szybka sałatka, jak goście w progu. Zadowoli podniebienia smakoszy, a składniki powszechnie dostępne. Polecamy na wystawne przyjęcia jak i niewielkie spotkania w gronie przyjaciół, rodziny. Dajemy słowo, że zachwyci niejednego wytrawnego smakosza.

Składniki:


opakowanie rukoli lub 3 pęczki z gruntu
kilka listków sałaty masłowej
10 pomidorków koktajlowych lub 3 duże
50 g pestek słonecznika
50 g sera twardego dojrzewającego
3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub dobrej oliwy
sól, pieprz


Rukole i sałatę opłukać, odsączyć i lekko porwać, dodać pokrojone na pół małe pomidorki lub w grubą kostkę duże, podprażyć słonecznik na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce, dodać do składników, olej lub oliwę wymieszać z solą i pieprzem polać sałatkę i solidnie wymieszać... tara i gotowe.

PS. Polecamy wyhodować rukole we własnym ogródku, jest prosta w uprawie, wydajna i rośnie do mrozów, a siać można kilka razy do roku. I tak z porad kulinarnych przeszliśmy do ogrodniczych ;)








Komentarze

Popularne posty