Pomarańczowa zupa
Jest to zupa bardzo specyficzna i od razu uprzedzamy że nie wszystkim będzie smakować. My ja zrobiliśmy, zjedliśmy i .... podobno o smakach i gustach sienie dyskutuje. Wypróbujcie przepis i napiszcie jakie jest wasze zdanie.
Składniki:
pęczek włoszczyzny
200 g pomarańczowej soczewicy
4-5 marchewek
ok. 3 cm kawałek kłącza imbiru
średnia cebula
łyżka nasion kolendry
sok z pół pomarańczy
sól
pieprz do smaku
ewentualnie kilka kropli sosu piri-piri
Przygotować wywar z włoszczyzny. W osobnym garnku na rozgrzaną oliwę wsypać lekko zgniecione nasiona kolendry, a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i lekko ją zeszklić. Do podsmażonej cebuli wrzucić przeciśnięty w prasce do czosnku imbir i pokrojoną na talarki marchewkę. Przez chwilę wszystko smażyć, uważając jednak, aby cebula nam się nie przypaliła. Do garnka dodać wywar warzywny i wsypać wcześniej przemytą czerwoną soczewicę, gotować do miękkości. Powstałą zupę zblendować, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie sosem piri-piri. Na samym końcu wlać sok z połowy pomarańczy.
Na suchej patelni podprażyć dowolne nasiona np. słonecznika, lnu, czarnego sezamu itd. i posypać nimi każdą porcję zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz