Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem balsamicznym
Delikatna, elegancka sałatka zawierająca w sobie wiele smaków i owocową nutę winogron. A przy tym bardzo zdrowa. Nic dziwnego - winogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod - niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
400 g różowych winogron
1 mała główka sałaty lodowej
250 g sera camembert
150 g bakalii
olej
sos balsamiczny (przepis niżej)
Pierś rozkroić na dwa płaty, oprószyć solą, skropić olejem. Zgrillować z obu stron, odłożyć do wystudzenia, a następnie pokroić w grubą kostkę. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół, pozbawić pestek. Ser camembert pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski, dodać bakalie (jeśli były duże orzechy to je posiekać) skropić olejem i wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek i skropić sosem balsamicznym.
SOS BALSAMICZNY
Składniki:
200 ml octu balsamicznego
200 ml soku jabłkowego
1 łyżka brązowego cukru.
Do garnka wlać ocet balsamiczny i sok jabłkowy, dodać cukier. Garnek postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje o połowę. Gotowy sos wystudzić, przelać do słoika. Można przechowywać w lodówce. Doskonale nadaje się do sałatek jak i marynat do mięsa.
Skąd masz takie winogrona? Tęsknię za moimi ulubionymi owocami, a nigdzie nie mogę kupić ciemnych, dużych i słodkich sztuk...wszędzie białe i ta odmiana ''winna''. Poratujesz? ;)
OdpowiedzUsuńSałatka była robiona jakiś czas temu, winogrona pochodziły z Lidla, sklep ma je nadal w ofercie. Polecamy się;-)
OdpowiedzUsuńOk, dziękuję! :)
Usuń