Bananowe muffiny


Bananowy nie tylko musi być song, ale również muffiny. A jak się okazuje muffina to ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii oraz jak się okazuje w Polsce. Polacy rozkochali się w tej małej słodkiej lub słonej przekąsce i pieką z różnych produktów i w różnych konfiguracjach. Dzisiaj szybkie, jak to muffiny i słodkie jak to muffiny, a do tego pyszne i bananowe.

Składniki:


200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika 
125 g masła
140 g cukru trzcinowego
2 jaja
260 ml jogurtu naturalnego
2 dojrzałe banany



W jednej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek, sodę i przyprawę do piernika. Do drugiej, większej miski wsypać cukier, dodać masło i ucierać razem na najwyższych obrotach około 5 minut. Wbić jaja, zmiksować, dodać jogurt i porcjami wsypywać suche składniki. Banany obrać i wkroić do miski z ciastem, zmiksować całość jeszcze przez chwilę. Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż muffinki będą zarumienione. 













Komentarze

Popularne posty