Kakaowe muffiny z czereśniami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
¼ szklanki cukru
1 jajko
¼ szklanki oleju
1 szklanka mleka
niepełna szklanka czereśni
Kruszonka:
50 g mąki
50 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka kakao
Czereśnie umyć i wydrylować. Sporządzić kruszonkę z podanych składników wyrabiając ją palcami.
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jajko, olej mleko. Połączyć ze sobą składniki mokre i suche, dość szybko wymieszać. Blaszkę do muf finek wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do ¾ wysokości. Na wierzchu układać czereśnie, a na końcu posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać się czereśniami :)
OdpowiedzUsuńRacja ;)
OdpowiedzUsuń