Surówka z kalafiora


Ciekawa propozycja surówki, która może być zarówno dodatkiem do drugiego dania jak i samodzielnym śniadaniem lub kolacją. Doniesienia naukowe potwierdzają, że systematyczne spożywanie kalafiora jest pomocne w zapobieganiu takich nowotworów jak: prostaty, płuc, piersi i jajników. Zatem jedzmy kalafiory. 

Składniki:

1 mały kalafior
½ puszki kukurydzy
2 pęczki koperku
1 ząbek czosnku
200 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz 


Kalafiora opłukać, podzielić na duże różyczki i włożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Pozostawić na 30 minut. Po tym czasie kalafiora osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać kukurydzę, posiekany drobno koperek i przeciśnięty czosnek oraz jogurt. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 








Komentarze

  1. Kocham kalafior, jadłam go już w wielu wersjach, pieczony, surowy, marynowany, pasta, sam, kotleciki, puree, zupa, zapiekanka, ale surówki z nim jeszcze nie robiłam, aż dziwne, że sama na to nie wpadłam. Dzięki za przepis, podbieram. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, w takiej wersji kalafior jest naprawdę świetny!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty