Zupa ratatouille
Zupa Ratatouille to przysmak kuchni francuskiej, który od lat jest symbolem słonecznej Prowansji. Kombinacja świeżych warzyw takich jak bakłażan, papryka, cukinia i pomidory, zaprawione aromatycznymi ziołami, tworzy eksplozję smaków, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ciepła, pożywna i kolorowa – zupa Ratatouille jest doskonałym daniem na każdą porę roku.*
Składniki:
1 bakłażana
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
4 średnie pomidory
1 cebulę
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz
świeże zioła do dekoracji (np. bazylia)
opcjonalnie drobny makaron
Na początek oczyścić i pokroić warzywa. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać.
W dużym garnku, na rozgrzanym oleju, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodać bakłażana, cukinię i paprykę. Smażyć wszystko razem przez około 5 minut.
Dodać pokrojone pomidory, tymianek oraz bulion warzywny. Przyprawić zupę solą i pieprzem, wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut, opcjonalnie dodać makaron. Przed podaniem posypać zupę świeżymi ziołami.
* https://foodo.pl/zupa-ratatouille-ratatuj/
Komentarze
Prześlij komentarz