Omlet Kaiserschmarrn z karmelizowaną gruszką
Omlet Kaiserschmarrn inaczej zwany omletem carskim jest to rodzaj deseru w kuchni austriackiej. Jest to gruby omlet porwany na kawałki w trakcie smażenia. W Austrii serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa ta znajduje się na ministerialnej Liście austriackich produktów tradycyjnych*. My nasz omlet podaliśmy z karmelizowaną gruszką i orzechami laskowymi. Naprawdę pycha.
Karmelizowane gruszki:
2gruszki
20 g cukru
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Omlet:
2 białka
szczypta soli
2 żółtka
30 ml mleka
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
45 g mąki pszennej
Do podania:
masło do natłuszczenia patelni
cukier puder
kilka orzechów włoskich
Gruszki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić je w grubszą kostkę. Na patelnię przesypać cukier i cukier waniliowy i podgrzewać. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać gruszki. Podlać je kilkoma łyżkami wody i podgrzewać do momentu, aż cały cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę .Wymieszać żółtka z mlekiem, cukrem waniliowym i z mąką. Dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła. Wlać przygotowaną masę na omlet i smażyć kilka minut pod przykryciem. Następnie obrócić omlet i porozrywać go łopatką na mniejsze kawałki i smażyć jeszcze chwilę.
Usmażony omlet przełożyć na talerz. Podać z karmelizowanymi gruszkami, posiekanymi orzechami włoskimi i delikatnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz