Zupa krem ze szpinaku
Składniki:
400 g świeżego szpinaku
1 l bulionu warzywnego
400 g ziemniaków
1 cebula
1/2 pora
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
100 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
3 kromki pieczywa tostowego
W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę, dodać obrane i pokrojone ziemniaki i smażyć 2-3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować około 20 minut, dodaj czosnek, dokładnie opłukany szpinak i gotować przez minutę na małym ogniu. Zmiksować zupę blenderem, dodając śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Szpinakową zupę krem podawać z grzankami - pieczywo tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni albo piec w piekarniku w 190 stopniach Celsjusza przez 5-6 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz