Ciasto 7 days
Ciasto, które robi się dość szybko a wygląda bardzo dostojnie i elegancko. Jedyna trudność to czas oczekiwania, aż ciasto stężeje w lodówce. My oczywiście tej cierpliwości zbytnio nie mamy, więc pokroiliśmy nasze ciastko trochę za wcześnie, ale efekt i tak jest ok. Osobiście polecamy od razu zrobić podwójną porcję bo u nas ciasto z tak małej blaszki jak 24 na 24 cm znikło bardzo szybko.
Kakaowy biszkopt:
4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki tortowej
2 1/2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem śmietankowy:
600 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 1/2 łyżeczki żelatyny, czubate
1/4 szklanki gorącej wody
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady
50 g masła
50 ml mleka
Dodatkowo:
1 opakowanie mini rogalików 7 days
1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielić od żółtek i miksować razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać stopniowo cukry i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec za pomocą szpatułki w kilku niedużych porcjach dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać, aby piana z białek jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i piec w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (nie wrzącej) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, zostawić do wystudzenia. Kremówkę miksować na sztywną masę, następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli wlewać żelatynę.
Jeden blat biszkoptu posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu i układać rogaliki jeden obok drugiego w rzędach. Wyłożyć pozostały krem i położyć na wierzchu biszkopt. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Mleko podgrzać razem z masłem do rozpuszczenia, dodać kawałki czekolady i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Włożyć na 15 min do lodówki, aż polewa stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz