Roladka z kurczaka ze szpinakiem

Smaczne i ciekawe danie obiadowe, które przygotowały dziewczyny z 3tz. W tym roku zdają egzamin i takie trudniejsze dania to dla nich już w tej chwili łatwizna. Pamiętajcie tylko by mięso było dobrze rozbite, wtedy rolada się ładnie sklei i będzie idealna. 

Składniki:

400 g piersi z kurczaka
800 g świeżego szpinaku
100g serka topionego
śmietanka 30%
3 łyżki tartego żółtego sera
1 cebula
50g suszonych pomidorów
150 g sera feta
przyprawa do kurczaka
20 g orzeszków piniowych
ostra papryka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Świeży szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni wraz z orzeszkami piniowymi. Dodać szpinak i całość smażyć chwilę, mieszając co jakiś czas. Szpinak doprawić do smaku serem feta, ostrą papryką, gałka muszkatołową oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon oraz tłuszczu i osuszyć. Następnie ułożyć na folii posmarowanej olejem, przykryć druga folią i rozbić dokładnie tłuczkiem. 
Powierzchnię kurczaka doprawić do smaku odrobiną przyprawy do kurczaka, po czym ułożyć na niej warstwę szpinaku. Pierś zrolować zawinąć ściśle w folę aluminiową. Końcówki folii Zakręcic tak, aby powstał kształtny baton. Piersi umieścić w nagrzanym do 200C piekarniku na 20-30 minut.
Upieczone piersi wyjąć z folii – zebrać powstały sok i przelać go do rondelka. Zebrany płyn uzupełnić śmietanką 30% do objętości 300 ml, dodać serek topiony i 3 łyżki tartego sera. Mieszać do rozpuszczenia sera i chwilę gotować. Doprawić do smaku. Roladki podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, polane sosem serowym.







Komentarze

Popularne posty