Muffinki z białą czekoladą i borówkami
Już nie raz pisaliśmy, że muffiny to jedne z naszych ulubionych słodkości. Po pierwsze robi się je szybko, po drugie są podzielne. Po trzecie jaki smak nam się wyśni taki możemy zrobić, po czwarte zawsze się udają, po piąte.....moglibyśmy tak długo wyliczać. Nie ma co gadać zapraszamy na muffiny z białą czekoladą i borówkami.
Składniki:
Muffinki:
300 g mąki pszennej
2 jajka
140 g cukru
140 g jogurtu naturalnego
100 g masła
100 g białej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
skórka otarta z dużej cytryny
180 g borówek
1 łyżeczka mąki
Kruszonka:
30 g cukru pudru
30 g zimnego masła
60 g mąki pszennej
Borówki umyć, osuszyć i wymieszać w miseczce z łyżeczką mąki. Czekoladę pokroić na niewielkie kosteczki. Masło roztopić w garnuszku i odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać wszystkie składniki kruszonki i zagnieść całość ręcznie rozcierając składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Schłodzić w lodówce około 20 minut.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać ostudzone masło, jajka, cukier, skórkę z cytryny i jogurt. Do mokrych składników przesiać suche . Wymieszać dokładnie, aż powstanie gęste ciasto. Do ciasta wmieszać delikatnie borówki i białą czekoladę. Formę na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek na wysokość ¾ papilotki. Posypać muffinki obficie kruszonką.
Muffinki piec ok. 22-25 minut w temperaturze 180 ℃, do suchego patyczka. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz